CAFÈ LLIBRERIA CONTEXT: Exposició fotogràfica 'Colors de La Habana'' d'Eugènia Cros
Informaci
Data inici: 19/08/2017
Data fi: 15/09/2017

Lloc: CAFÈ LLIBRERIA CONTEXT
Poblaci: Girona
Hora: 18:00
Preu: Gratut

 

 

CAFÈ LLIBRERIA CONTEXT, tots els dies a partir de les 18h
'ELS COLORS DE LA HABANA', exposició fotogràfica d'Eugènia Cros

ELS COLORS DE LA HABANA
Cafè Context Llibreria Girona

“...y así desfilaba ante nosotros una ciudad tan bella, tan misteriosa, que apenas cabía en nuestras pupilas.” Nostalgia de Mircea Cărtărescu

Del 9 al 19 de juny vaig assistir, amb Joan Dalmau, al taller de fotografia que impartia el fotògraf Marcelo Caballero a La Habana. La proposta, amb uns criteris ben marcats, era plasmar la ciutat, per a mi inèdita fins aleshores, caminant i deixant-te perdre pels carrers i places, i també, pel llarg recorregut ran de mar, una llarguíssima balconada que s'obre, salvatge, a l'Atlàntic, i que allà, és per essència El Malecón. Vam fer un parell de sortides puntuals a la ciutat de Matanzas i a Viñales, on també vam captar les nostres impressions.

Les fotografies que presento en aquesta exposició són un document del que jo vaig observar aquells dies de juny, calorosos, però sobretot molt càlids, i són també una reflexió d'allò que em va transmetre la gent, les persones, que escenifiquen la seva vida diària pels carrers d'aquesta aquesta urbs de trajectòria històrica molt especial i única. Ara, uns quants mesos després de la mort de Fidel, molta gent diu que això canviarà. Jo m'atreviria a dir que potser sí, però que si ho fa, també ho farà d'una forma diferent, reflectint la manera de ser d'aquest poble incomparable.

El títol d'aquesta mostra respon a tot allò que vaig anar captant dels llocs, i sobretot de les persones que em vaig trobar, uns colors energètics i alhora molt positius. Hi és encara molt present el Che, amb la imatge que va immortalitzar per sempre més un altre fotògraf, Korda. És la fotografia que hi ha a la vitrina de la llibreria d'aquest local. Un aspecte ineludible dels carrers de La Habana són els seus variats mitjans de transport, que malgrat les dificultats de tot tipus, els seus habitants han espremut el seu enginy per fer tirar endavant. Per això, mostro com la gent es desplaça diàriament en les “guaguas” que transiten, atiborrades, i recorren totes les artèries de la ciutat, els “cocotaxis”, i concretament, el que podeu veure aquí, excepcionalment conduït per una dona, o aquella mena de “rickchaws”, que uns nois musculosos no paren de fer-ne anar els pedals. No hi ha potser cap foto dels “carros” d'època, que surfegen, impecables, i també multiacolorits, des de fa més de mig segle o més, com si res, per les vies principals de la ciutat. Potser aquest tema ja seria motiu d'una altra exposició.

Hi ha un futur igualitari que es forma, i que per a mi es plasma en aquestes escolars adolescents, i un jovent, que una tarda d'estiu gaudeix de la frescor de l'aigua d'una font o jugant un etern partit de futbol amb el teló de fons d'un grafit que podria considerar-se una autèntica obra d'art. Els grafits de La Habana també mereixen un capítol a part.

També hi trobareu el rostre d'una dona, l'Ester, que em mira transparent amb els seus ulls que han presenciat un segle de de vida, o el muntatge dels elegants Cachito i Sissí, per fer les delícies dels vianants que queden astorats, un altre cop també, del l'enginy del seu propietari.
Un dels espais que em van fascinar va ser aquesta llesca inacabable que ressegueix el mar, El Malecón, i on s'hi despleguen vides de totes menes des de la matinada fins a altes hores de la nit, amb el testimoni impassible dels pescadors de canya.
I potser la imatge que resumeix el que jo vull transmetre amb aquestes fotografies, és la d'aquesta dona sola que camina amb pas ferm pel carrer central de Guanabacoa, i que a mi m'agradaria veure-hi el símbol d'una gent, que amb tots els embats de la seva pròpia història i circumstàncies, sempre tira endavant amb un somrís franc als llavis i posant-hi molt de color i energia a la vida.
Els textos de l'escriptor Abilio Estévez també em van orientar literàriament per recòrrer La Habana.

Eugènia Cros, juny 2017
eugeniacros@ gmail.com / eugeniacros.wordpress.com



 
Compartir a Facebook

Tornar  |   Imprimir

Adreces i telfons
Les adreces, telfons i mapes de situaci dels llocs on es realitzen els actes els trobareu al directori
Cercador d'actes
A partir del
Fins el
Tipus
Població
 
Platges Costa Brava
Calendari d'actes
König