"Com es va formar i com funciona la Via Làctia?" a càrrec de Santi Roca
Informaci
Data: 20/03/2015
Lloc: Casal Marià
Poblaci: Olot
Hora: 19:00
Preu: Gratut
Ms informaci i/o entrades:
http://www.olotcultura.cat/event/co...

 

 

Les galàxies, i entre elles la nostra Via Làctia, es van començar a formar fa milers de milions d’anys mitjançant el col·lapse de grans núvols de gas i de processos de fusió. La imatge general del procés de formació de galàxies és ben conegut per la comunitat científica, no obstant, encara se’ns n’escapen alguns detalls. Les observacions de galàxies cada cop més llunyanes ens poden donar informació d’alguns dels processos que encara no entenem però com que són imatges estàtiques, no ens poden donar respostes clares sobre l’evolució dinàmica d’aquests sistemes.
Les simulacions fetes als centres de supercomputació ens permeten, cada cop més, obtenir una imatge realista dels processos que condueixen a la formació de sistemes tan complexos com les galàxies espirals barrades.
Després d’anys d’estudi i de la millora dels codis emprats en les simulacions, alguns grups d’investigadors, entre d’altres el nostre grup de la Universitat de Barcelona en col·laboració amb la UNAM de Mèxic, han aconseguit recrear galàxies molt semblants ala Via Làctia, permetent-ne l’estudi i obrint així la porta a respondre alguns dels dubtes més actuals en el camp de l’astronomia galàctica i la cosmologia: On es troba el material que falta a les galàxies? Com es formen els braços espirals i les barres galàctiques? On són les galàxies satèl·lit que falten?
Santi Roca Fàbrega és astrofísic.
Xerrada inclosa dins el cicle “Els Grans Interrogants de la Ciència”.

 
Compartir a Facebook

Tornar  |   Imprimir

Adreces i telfons
Les adreces, telfons i mapes de situaci dels llocs on es realitzen els actes els trobareu al directori
Cercador d'actes
A partir del
Fins el
Tipus
Població
 
Platges Costa Brava
Calendari d'actes
König