FESTA DE L’ARBRE DE MAIG I BALL DEL CORNUT DE CORNELLÀ DEL TERRI
Informació
Data inici: 18/04/2014
Data fi: 21/04/2014

Població: Cornellà  del Terri

 

 

La Festa Major de Cornellà del Terri està vinculada a l’antiga Festa de l’Arbre de Maig , un tipus de celebració que es remunta en les profundes arrels festives del nostre pais a l’entorn de la commemoració de l’arribada de la primavera i de l’esclat de la natura simbolitzada per l’arbre, conegut popularment com el maig.

Els actes s’inicien ja el Divendres Sant quan es localitza un arbre, generalment un àlber o un pollancre. Es talla i es porta fins al poble on es situa a la plaça Major. El Dilluns de Pasqua aquest nou exemplar d’arbre substitueix a l’arbre de l’any anterior que durant tot l’any ha presidit inalterable la plaça. Els veïns guarneixen l’arbre amb banyes d’animals i una senyera al capoll. Finalment amb cordes i escales els participants l’aixequen al centre de la plaça.
Amb la democràcia es va recuperar una festa que -ningú sap ben bé per què, però alguna cosa hi deuen tenir a veure les gens vetllades referències al dret de cuixa i a les banyes que adornaven el front dels marits- va ser prohibida durant el franquisme.

La festa, declarada d’interès nacional, es culmina quan a l’entorn de l’arbre es balla el Ball del Cornut , un antic ball citat pel folklorista Joan Amades i que a partir de les seves recerques es va recuperar. Els dansaires recorren la població en fila saltant i ballant a ritme de la música d’una cobla. Sobtadament apareix el Cornut amb un barret de pell que duu dues banyes de boc i sis parelles que formant una rotllana l’encerclen.

 
Compartir a Facebook

Tornar  |   Imprimir

Adreces i telèfons
Les adreces, telèfons i mapes de situació dels llocs on es realitzen els actes els trobareu al directori
Cercador d'actes
A partir del
Fins el
Tipus
Població
 
Platges Costa Brava
Calendari d'actes
König